Tour de bibliotheque


 

Idag har jag letat litteratur till mitt kära arbete och det ledde till en runda till lite olika bibliotek i stan. Jag hade kollat så att de skulle vara inne men ack, det här med färg är väl inte så populärt. Från varje bibliotek kom jag iväg med 1 bok, resten fick jag beställa upp från magasinen och därmed vänta på några dagar.

Det tar ju sin tid att leta på bibblor dessutom och jag kände mig typsikt misstänkt när jag smög runt i främmande universitetsbibliotek och följde strömmen och försökte låtsas att jag absolut hittade och självklart visste hur allt fungerade ;)

Turen började i ett gnistrande vitt Frescati, idag var kallt, klart och jättevackert ute. Jag trodde att "Bibliotek" skulle vara väl uppskyltat men de få skyltar som fanns var helt vita av frosttäcken och det blev till att klura sig fram i morgonruschen.

Efter det blev det KTH, först huvudbibblan för själva kortet och sen arkitekturhuset för böckerna. Arkitektskolan är ju ett fort! Låsta undangömda dörrar utan reception eller öppentider. Roligt var ju dock studenterna där, de var väldigt lika larkarna :) mycket sjalar och hårknutar. Och Sveriges Arkitekter-kassar så långt ögat nådde ;) Deras bibbla var faktiskt jättebra! har saknat en plats för arkitektlitteratur på SLU!

Mysigast var nog Vitterhetsakademins bibliotek som låg vid historiska museet på östermalm. Jag gick bra omväg innan jag ens hittade det. Det var ett sånt där "lägg in alla kläder och alla väskor innan du kommer in"-bibliotek, alltså plats för gamla hemliga böcker ;) det var väldigt tomt och tanten som hjälpte mig blev hjärtans glad över att en larkare hittat dit. De hade minsann mycket litteratur som borde intressera oss och hon rekommenderade biblioteket för oss alla minsann :) De hade dessutom gratis kaffemaskin och innan jag kilade fyllde jag en mugg med varm choklad. Jättemysigt att vandra östermalm ( i hopp om att tunnelbanan låg i det håll jag trodde) med en kopp choklad. Ska nog ta en stadsvandring där sen när det blir varmare, jättefina byggnader och kyrkor jag aldrig riktigt tagit en titt på tidigare. Spillde förövrigt choklad på halsduken, det blev ingen fläck men resten av dagen luktade det liksom choklad under näsan.

Dagen avslutades med lilla frankrike-fika med Mms Crepe, kolabakelsemiddag gav dock mycket skum mättnadskänsla ;)


Den i mitten; Caramel/Crisp


Leverans

Idag vid sju-tiden ringde det på dörren här och vår alldeles första Linas matkasse kom! Vi tog en testkasse för att se vad man kunde få och det var ju riktigt roligt när den äntligen efter 3 veckor dök upp. Var faktiskt jättefina ingredienser, mycket örter, färska grönsaker och allt protein var också färskt. Absolut värt 499:- som testkassen kostade men kanske inget vi fortsätter med, det var ju ändå rejält mycket mat för 2 personer ändå! Vi kommer få laga varje kväll i veckan! Vi började med en enligt Lina snabb rätt; färsk gnocchi med frästa grönsaker i örtig ricottacréme och ruccolasallad med soltorkade tomater :)

Jag beställde föresten precis en sak så jag får ytterligare en spännande leverans i slutet på veckan! Med tanke på att krilles kamera ibland är lite trött av sig och att jag är i yttersta avsaknad av kamera som inte är från tidigt 2000 så har jag gjort en investering, tihi!  ^^ Den är från netonnet, hade bra pris och hittade ett paket där man fick med väska. Mer info när den kommer ;)

Här är min nagellacksfärg nu. Fick det av mamma när jag var hemma i helgen. Mintgrönt :)



Vällingby och vårkläder

 

Igår träffade jag Ellinor som åkt ner från Uppsala. Då hon nu läser Stadsplaneringskursen ville hon dessutom gärna besöka denna omtalade ABC-stad Vällingby under sin tur hit. Nytta med nöje i Vällingby alltså. Jag som sovit i Huddinge dagen innan åkte t-bana hela vägen från högdalen, nästan en timmes tur längs med gröna linjens stationer.

Jag har nog varit i Vällingby själv max 4-5ggr så det var faktiskt kul att blanda lite handlande och fikande med en stadsplaneringsmässig promenad. Centrumet har ju verkligen blivit stort och vissa delar rejält tillbyggda. White vann tydligen förslaget om nyplaneringen och här nedan ser ni resultatet, ytterligare ett centrum med en jättegalleria. Ja, jag är inte direkt positiv till dessa shoppingsvampar som verkar vara the shit i Sthlm just nu :/

 

Halvinbyggt. Lite Sony center-inspirerat måntro?

Storskalig framsida med ett tak fullt med loggor.


Dagen slutade i alla fall med en mycket trevlig vin och plockmat-kväll hemma på berget. Det har sina fördelar med att ha boet för sig själv ibland också ;) Hittade föresten tre nya vårtoppar från HM under vår tur i centrumet. Jag försökte hitta dem på deras hemsida för att länka men de verkar inte ha dem där. Här är lite detaljbilder för de var detaljerna jag fastnade på!

Fågelmönster! :) Köpte det på en silkesaktig t-shirt topp men fanns även på klänning.



Ännu en t-shirt, denna med söt krage och vita ränder som vid närmare granskning är kaniner!



Långärmad stickad tröja. Gillade verkligen de ljusa och klara färgerna!

Jag blir verkligen så glad av vårkläder, ljusa, färggranna och i år mycket prickigt ser det ut som. Var dessutom superfint väder i Sthlm idag och när jag var ute kvittrades det som sjutton :)

Krille hemkom dessutom mitt på dagen idag. Vi stod och stirrade på varandra i dörren, han solbränd som en panda efter skidglasögonen och med en veckas skäggstubb och sen jag med mitt korta hår ;) Tror vi båda har vant oss vi varandra nu och det är mysigt att ha någon hemma igen. Kött var tydligen extremt dyrt i Schweitz men ost billigt så kosten påstår han har i princip bestått av ost och bröd ;) Vi ska kompensera detta nu med att kila in i köket och göra hemgjorda hamburgare med sallad!


Så vare klippt igen

Ja men jag var ju inte hel nöjd med de där urtunnade längderna på sidorna, var liksom inte helt som jag tänkt :/ Jag gick och drog i dem i flera dagar och igår bestämde jag mig att nej men jag tar bort dem! Jag går helt enkelt till frisören en gång till och fixar det. Klockan 16 på en fredagkväll var ju kanske inte den bästa tiden att leta efter en ledig drop-in frisör och ringde runt till bra många som sa nej...
Till slut hamnade jag hos Tessans, 2 hus ifrån där vi bor ;P Hon var jättegullig som klämde in mig 15 min mellan 2 klippningstider och det hela känns så mycket bättre nu. Mycket bättre frisyr! Tessan var dessutom jätteduktig frisör som jag nog ska fortsätta gå till, var riktigt billig för att vara Sthlm och hon tog bara en hundring för min omklippning. Man kan nog lätt luras av det lite udda läget och salongen ser ut som en gammal tantfrissa från tidigt 90-tal men Tessan, hon var grym :) Bild kommer när krille och kameran återvänder hem, alltså imorgon ^^

Japansk middag

Idag efter jobbet träffade jag gamla Olle :) Han fyllde precis år så vi träffades över en middag på vårat gamla hängställe, den japanska restaurangen Kokyo vid rådmansgatan. I present gav jag honom fin choklad med havssalt och olivolja från delikatessbutiken P&B, står för Pelle och Björn ;), som har en jättebra butik för just presenter.

Kokyo har vi gått till i många år och har fräsch och genuin mat med mysig atmosfär. Är en familj som äger det och den äldre pappan som serverar bryter på den mest grövsta japanska accenten. Över ena väggen är berget fuji och körsbärsblommor uppmålat precis som ni ser på deras logga ovan. Fisken är dock inte på väggen utan är en stor lysande fisklampa av papp mitt  i taket :)

Jag åt vegetariska Gyozas som är fyllda stekta och ångkokta dumplings. Kokyo gör sina alldeles egna som bland annat fylls med kryddad hemmagjord tofu, shiitakesvamp, ingefära och glasnudlar.

Gyozas ^^

 

Älskar för övrigt den stora Klippet-matbutiken på fridhemsplan. Jag tog en sväng förbi där sen och handlade efterätt. De tar in mycket utöver de vanliga märkena och man kan hitta små producenter med både roliga och väldigt bra varor. Hittade godis från en liten fabrik i hudiksvall som gjorde godis på det gamla traditionella sättet med original ingridienser. Hittade bland annat Trocadero-karameller! Stod "endast i norrland" på påsen, men så är det icke! ;) Köpte hem Bravokolor och fyllde en skål med, de ser jättehärligt retro ut och man blir bara glad av alla färger :)

 


en flaska skumpa å ett dussin ostron åååå.... en brunett tack!

Ja då var man klippt! Det blev faktiskt längre än vad jag hade tänkt från början och än har jag inte hunnit vänja mig riktigt än. Den blev ganska söt och lite 60-talig :). Jag sa till frisören att jag inte ville snagga så då var det här bästa sättet. Känner att jag behöver bo in mig i den, men gud va lätt huvudet blev! Och fritt liksom! :) är ändå sjukt kort i jämförelse med vad jag hade!

Toni&Guy var ett jättetrevligt ställe! väldigt proffsig känsla på det hela och väldigt serviceinriktat. Man fick både näringsinpackningar och lätt huvudmassage vid tvätten. De hade riktiga kaffemaskiner och hjälpte en till och med på med ytterkläderna ;)

Det kom inga bilder igår för att hon som klippte mig plattångade hela håret för att kunna fin-klippa det, och ja, det såg ut som en blöt närhetssökande desperat råtta kramade hela mitt huvudet, inte charmigt. Det första jag gjorde när jag kom hem var att ställa mig i duschen.

Här är i alla fall lite bilder. Tagna med en skakig mobilkamera tyvärr nu när krille tagit med sig digitalen. Kanske ska köpa en egen kamera ändå, hm?

Fluffigt!



Från vänster



Från höger



Ett försök till att fota nacken




Ja så blev det!


måndag.


Förra veckan gick energimässigt mycket åt att bara ta in alla intryck från nya kontoret och alla människor där, nu känns det lättare att bara fokusera på x-jobbet. Det är nog ganska tur det, jag har gett mig själv en realistisk men ändå tajt tidsplan, den kräver att jag ändå är effektiv. Gillar föresten hur mycket mer postiva människor känns kring att hjälpa en kring ett examensarbete än ett kandidatarbete, nu känner jag mig så seriös och faktiskt, viktig. Jag gör ett examensarbete! japp, det gör jag! jag är vuxen! ;)

Sen det där med att verka vuxen och hur det faktiskt står till är ju en liten annan sak. Ta det här med kläder, det finner jag ändå lite knepigt. Stilen på kontoret är ändå ganska arkitekt-aktig, lite vällkädd sådär, stilren. Och jag har ju en tendens att gilla lite mer söta saker egentligen....
Jag har tänkt att om jag klär mig väldigt normalt i början och sen allt mer smyger in maria-aktiga kläder och detaljer så kommer de inte märka något! Idag hade jag blommig kjol i rosa-rött och fågelörhängen snart så...hehehe

Jag kanske dessutom kan klä mig än lite sötare när jag klippt en lite coolare frisyr? Jag har hajpat min klippning imorrn för dem på LA-avdelningen också, de är liksom vissa andra, nästan mer nyfiket energiska än jag själv.

Vårkläder börjar ju retsamt komma ut i butiker redan nu. Vad är det för taskigt sätt i en årstid när jag till och med fryser inomhus.









När mitt hår är kort ska jag börja ha mer hår-accessoarer :)

Mera moln och maränger

 

 

Nu sitter jag hemma i den tomma lägenheten bredvid utblommade tulpaner och målar mina naglar himmelsblå. Jag har inte tyckt det känns konstigt att krille rest bort hittills men nu är det ändå lite tomt ändå. Jag är ju en sån person som inte är särskilt förtjust i att vara ensam. Nu får tv:n stå på som bakgrundssällskap och det är ju tur att det finns så många mysiga brittiska hus-mat-och antikprogram, ingenting känns hemtrevligare än en britt som småpratar i bakgrunden om hur charming, country cottages är :)

Idag träffade jag Gabriella för en fika och en ofrivillig promenad. Efter att ha siktat på Gildas vid Nytorget och gett upp när vi insåg att vi inte var de enda som sökt oss till det vattenhålet vandrade vi vidare runt östra söder. Idag var ju kanske en typisk fikadag, söndag med mörk himmel och slask längs trottoarerna. Mycket var stängt, mycket var fullt och en annan vara bara ful. Vi hamnade till slut på Tully's vid götgatan, ett ställe som tack vare sitt läge man tycks hamna på. Extra trevligt att fika och umgås såhär på min skidänka-vecka.



Jag åt förövrigt citronmarängpaj, lite i sötaste laget även för mig var den, fast det var inte dit jag skulle komma. Jag googlade nämligen på citronmarängpaj och efter lite scrollande fann jag nått så bedårande som marängkycklingar! Massa bilder fanns det, alltså något vedertaget. Vad är detta för fluffigt påskpyssel jag missat i mitt liv?! Det hamnar på min mentala påsk-pepp-lista...



palju õnne kallis juubilar!

Idag firade vi min kära morfar Rudolf som fyllde 85 år :) Det bjöds på riktiga fikaklassiker som weinerbröd, småkakor, biskvier och naturligtvis prinsesstårta, allt ackompanjerat med bryggkaffe i kopp med fat. Naturligtvis blev det även en del blommor och även ett kort från hans kusin med familj i Estland där det stod just "palju õnne kallis juubilar!" vilket i princip betyder grattis på födelsedagen! Youtube klippet här ovan är en riktigt gammal klassiker och som mamma spelade upp i telefonen när hon skulle gratta honom på den stora dagen :)

 

Med mammas brutna arm fick tommy och jag slå in paketen, han skötte pappret och jag krusandet av snöre. Så härligt vårigt tulpanpapper dessutom! :)


Voulez-vous?

Nu har jag vari på kontoret i 3 dagar men jag har nog gjort tankearbete för en vecka! Det går ju framåt iaf :)
Snart ska jag till tåget som tar mig till kära gamla Uppsala igen, här hinner man ju knappt sakna det ;) Först ett stop förbi surdegsbageriet Fabrique som turligt nog har en butik nära kontoret. Har man sagt sig köpa bröd duger ju inget annat än äkta surdeg till ett franskt kalas!

Fabrique-bröd i färgsymfoni, i ära till mitt x-jobbstema!





Drömmar om rosa maränger


Andra dagen på x-jobbet, Stockholm ligger grått. I allt detta formulerande och all vetenskaplighet känner jag en längtan efter något som inspirerar. Tur att mademoiselle Crêpe har franskt födelsedagskalas imorgon ^^
Kalas är för övrigt ett alldeles på tok för underanvändt ord! Jag föreställer mig att det kommer bli något sånt här:



















Med bussen över bron

 

På 4ans buss över Västerbron till kontoret och ex-jobbets början! Från dagens början till dess slut har det varit många intryck, många människor att träffa och nya miljöer att lära känna.

Jag känner mig hur som helst jättenöjd över att sitta där när jag skriver x-jobbet. Alla verkar väldigt trevliga och stämningen känns väldigt kompisaktig med högt i tak. Deras kontor ligger högst upp i huset och med stora fönster känns allt ljust och fräscht, lunchrummet har en jättevacker panorama över Söders takåsar :)

Inredningen är väldigt "arkitekt-aktig" men med mycket varma färger, mönster ochh växter känns den ändå mer hemtrevlig än andra jag varit hos. Att alla anställda exempelvis har egna små handdukar med namnskylt ovanför på de olika toaletterna är ju jättefint :)

Lyxen att ha riktiga kaffemaskiner, mängder med te, nybakat bröd varje morgonfika och fruktkorgar under dagen är ju inte heller att förkasta.

 

Med själva x-jobbet har jag ju precis bara kommit igång, jag tror nog att det kan bli bra men startsträckan känns alltid svår, det gäller ju att få igång vad man faktiskt ska göra :)

Jag hade ju tänkt undersöka några utförda projekt och sedan ha samtal med deras gestaltande arkitekter så jag hoppas verkligen jag hittar några som är villiga att ställa upp och som dessutom har relavanta projekt. Min handledare tyckte ju för övrigt att jag att skulle ge mig i kast att kontakta arkitekten för nedanstående projekt. Det tänker jag allt göra också! dock lite tvekande inför det resultatet men man ska ju satsa högt! ;)

 


Från julmys till januarimys?


I fredags, tjugonda knut, åkte julsakerna ut. Inte för att jag saknar dem och julen, när väl nyår nalkas så är man ju redan då ganska trött på det hela men de där julsakerna gör ju ändå nått med ett hem. De lägger liksom till färg, spänning och lite extra mysighet. Aldrig blev väl köket så tomt som när smällkaramellerna som hängde där fösvann. Att finna mysigheter i ett grått januari är liksom inte lika lätt :S
Kylen blev också den helt helt bedrövande vit och kal när alla glittriga julkort försvann så kände att något måste ju bara upp där. Blev därför glad när jag hittade stora vintagekort på prylbutiken vid södra station! Fanns en salig blandning av korttyper men valde ut 3 med gamla reklamaffisher på, dit ska jag definitivt gå tillbaka och rota när påsken kommer, älskar gamla påskkort :)













Apropå att finna lite mys i januarivardagen så tittade jag och Krille på en kortare film (1h) här om dagen. Den är fransk och tecknad, en sån där film jag blir glad av. Töntig, mysig och med en katt :)


Killing an old darling and keeping a really good one

 


Ja vad tusan, så här i förändringarnas tid så ska man väl våga! Bättre att ångra sig än alltid tänka "jag skulle ha..." Så nu har jag den 24e bokat in en klipptid hos Linda på Toni&Guy!
Normalt brukar jag klippa mig på mer billiga ställen men nu när jag hade tänkt göra en helt ny frisyr så vill jag ha meriterade händer som tar hand om mitt stora fluff. Känns jättespännade! tihi! 


Idag var ju en sån där mellandag efter helgen och innan exjobbet kör igång så jag passade på att åka hem och hälsa på mamma :)
Hon och jag har en gammal vana att alltid äta långa frukostar, 1-2 timmar, med roliga pålägg, färska juicer och små yoghurtar. Är så mysigt att komma hem igen och bara umgås med henne, speciellt när man inte bor där, och speciellt nu när hon går hemma med sin brutna arm hela dagarna. Jag hoppas verkligen vi kommer kunna ta tid för en sån frukost då och då även när vi både blir äldre :)










När jag fotade smöret sa mamma - nu får du ge dig, det där är ett bregottpaket! ;)

vad händer nu då?


Jaha, då var kursen avslutad. Alla har sagt hej då. Jag har flyttat. Krille har börjat jobba. Jag ska börja x-jobba. Och nu är helgen som är ett vakuum mellan ett gammalt och ett nytt liv. Visst känns det sorgligt, men mest märkligt

Den här helgen har varit en lugn ganska konkret helg, energi har lagts mest på matlagning och nödvändigt inhandlande. Eller ja, en Fröken Söt klänning (http://www.frokensot.se/) på rea är väl ganska nödvändigt om man ska på 25-års fest? ;) den är ju hur som helst väldigt söt och just nu känner jag för sånt i denna början på allt nytt, söta kläder, färska blommor hemma och kanske en ny frisyr rent av? funderar rätt seriöst på det i alla fall.


Vandrade runt på klippet vid fridhemsplan i fredags i letande efter inspiration till middagen och det funkade, så här följer ett tips om en enkel men mysig fredagsmiddag jag gjorde:


Räkor!



Fänkål, en typiskt underskattad rotfrukt



Levain-bröd från Petit france, bara det höjer ju en middag :)




Och här den färdiga räksoppan med en klick aioli!

Vad behövs?
-Räkor
-Tomatpuré
-Fänkål
-Körsbärstomater
-Fiskfond
-Vitt vin
-grädde av valfri fetthalt
-lite citronmeliss var inte heller dumt


Hur gör man?

Man fräser räkskal med tomatpuré
Häller på vatten och fond, låter koka
Silar soppan
Kokar upp den och häller i strimlad fänkål samt grädden
Smakar av med vin och fond
Häller i skivade tomater och skalade räkor innan servering
och glöm inte lite aioli ^^

Veggies

 

 

 

Jag kan tyvärr inte påstå att jag någonsin varit särskilt miljömedveten gällande mat men när jag häromdagen skulle handla frusen frukt kände jag bara en stor suck...  Ekologiska jordgubbar låter ju jättebra men när jag tog en titt på dem var de importerade från Marocko, Marocko?! Letade förgäves efter något som skulle kunna likna svenska frukter eller bär men fanns inte, blev slutligen jordgubbar från polen.

Jag tänkte att detta kanske kunde bero på säsongen och tog mig därför en titt på vad som är bra att äta nu i januari. För inte bara är det ju bättre för miljön, både smak och pris ät ju faktiskt bättre.

 

Vinter

(januari till mars)

  • Svenska grönsaker

    Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål.
  • Europeiska grönsaker

    (frilandsodlade) Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat.
  • Svensk frukt

    Äpple
  • Europeisk frukt

    Apelsin, citron kiwi
  • Kom ihåg att det finns frysta bär och torkad frukt när det färska utbudet sinar.

Det där med frysta bär stämmer ju dock inte riktigt :P

Afternoon tea


Idag löste Krille in sin julklapp jag gett honom, en English Afternoon tea på Chaikhanas tehus i gamla stan.
Jag har aldrig varit på ett _riktigt_ tehus förut, här var verkligen téet i fokus. Listan på sorter var lång och jag valde ett svart som hette Marco polo och var smaksatt med kinesiska och tibetanska blommor :)

Allt som allt ingick en kanna te, fyra engelska snittar, två scones med clotted cream och marmelader samt en valfri dessert.

Cafét ligger på Svartmannagatan 23 i gamla stan, mitt bland alla turistkvarter men kan inte påstå att jag sett det tidigare. Det liknar inte ett vanligt turistcafé heller, inredning är i kolonialstil med marmorskivor och mörkt trä och ägaren själv går runt i en traditionell indisk Kurta-dräkt. Ett mer genuint ställe som jag gärna besöker igen :)

















Gamla stan var tyst och lugn när vi vandrade hemmåt. Utan alla turister kändes det som en helt annan stad.









Lördag hemma i Fredhäll

Nu är det nästan 2 veckor sen jag flyttade från Uppsala och är nu ordentligt installerad här :) Vi får faktiskt bättre plats än man kan tro på 35kvm enda problemet är väl det där med kläder och prylar, det finns det ju inte så mycket plats för.

Då det fortfarande känns som jullov har jag nog inte riktigt fattat det där med att jag flyttat än, att jag lämnat Uppis för gott, på riktigt. Känns bara skönt just nu men tror nog jag kommer bli lite tårögd de gånger jag kommer åka till stan och varje gång se massa platser och minnen men ändå veta att den tiden är förbi. Majkvällen på Svantes trädgård kommer alltid ha kulörta lyktor kring sig ;)

Fredhäll är iaf jättefint, har varit kallt och soligt de sista dagarna och utsikten har varit jättevacker!
Idag var Krille och jag på Bio och såg "The Stig-Helmer Story", töntig, nostalgisk och väldigt charmig ;) Brukade sitta och titta på Lasse Åberg-filmerna hemma hos mormor och morfar när jag var mindre, de hade alla på vhs, så är själv lite nostalgisk till filmerna :)

























Nu öppnar Hammie-bloggen!


Det som från början var tänkt att bli en "jag-åker till england"-dokumentering får istället bli en x-jobbs-blogg. Så nu kan iaf ni hålla lite koll på mig ;) Med tanke på min fina arbetsboksvana jag nu fått in blir nog denna ett bra substitut ;) Jag vet inte riktigt vad den kommer handla om eller hur ofta jag kommer uppdatera den men piffigt som tusan ska det bli ;)

Vi börjar det hela med en bild från tidig nyårsafton, välkommen till Hammie ^^



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0