Earth hour

 

Idag är det earth hour, jag skriver idag för att det sker på lokal tid mellan kl. 20.30-21.30 vilket då självklart infaller olika på olika delar av jorden. Earth hour går ut på att medvetandegöra och utgöra ett ställningstagande för hållbara energi källor, så se till att släcka alla lampor mellan de klockslagen! Vi kommer gå på bio, ja där lär det ju inte vara släckt...men vår lägenhet kommer ju ligga mörk så jag antar att vi på sätt och vis deltar :/. Hade det inte varit så förbaskat kallt hade jag kunnat tänka mig gå med i fackelpromenaden som kommer vara genom Stockholm ikväll i och med eventet, hade nog varit fint.
Jag vet att många klagar på earth hour och tycker att det inte ger särskilt mycket att släcka lampor 1 timme 1 kväll om året, att det är något man måste tänka på alltid. Ha 300 000 lampor i drottninggatans julbelysning och sen släcka stadshuset under 1 timme gör inte riktigt jämt. Men, jag tycker ändå att alla intiativ är goda intiativ! att detta inte fanns på kartan för några år sedan och att det nu har fått sådant genomslag kan ju bara tyda på att medvetenheten är påväg åt rätt håll :)



Uppiggande påskägg

Nej det är inte så kul att vara sjuk så är det ju, men jag är faktiskt väldigt glad att jag blir det just den här terminen när jag faktiskt flyttat och kan ligga sjuk hemma i en egen lägenhet. Vara ensam i en studentkorridor hade inte känts hundra, speciellt inte om det hade varit min senaste med party party varje natt. Vet inte vad jag hade gjort om jag legat där med feber och mått som jag mått i veckan, troligen hade en mycket aggressiv sida av mig kommit fram på ren överlevnadsinstinkt, tur för alla att vi slipper det helt enkelt. Här hemma har jag ju krille som tar hand om mig och också min kära mamma som nu inte längre är på särskilt långt avstånd. Inte bara blev jag tilltittat med lite extra mat, men hon kom också med ett prickigt påskägg! både fint och gott :) Dock måste jag ju säga att det gör lite för ont att svälja för att jag med full glädje kan ta mig ann sockersakerna :/ Men efter ett dygn på penicillin så är febern helt borta i alla fall, tack för saker som verkar snabbt! Dock måste jag käka det i 10 dagar och det smakar riktigt pyton... tur att det finns godis att skölja bort smaken med!



Ett besök på cityakuten senare...

Inte nog med att jag låg i influensa för 1 månad sen, nu har jag lyckats få halsfluss också. Jag har aldrig haft halsfluss i hela mitt liv! Suck, suck suck...hemma med feber igen och så ont i halsen att det är en omöjlighet att äta något som inte är flytande. Ytterligare en vecka levandes på hallonkräm :/ Blir så ledsen på flera planerade saker jag måste ställa in...hoppas för all del att mitt immunförsvar suger åt sig nu så att det blir lite motståndskraftigare för framtiden!

Våffelsöndag

 

Efter uppgooglat Arla-recept gjorde krille våfflor till efterrätt igår, vårfrudagen till ära. Är ju svårt att misslyckas med grädde, smör och socker, supergott!

 


Ika & Ellan på besök

Fika på Svenskt Tenn:s tesalong















Efter ett Acne archive besök blev det årets första picknick i Vasaparken, rätt så varmt ändå :)



När vi kom hem efter att ha promenerat blev det mer tedrickande











Senare var det dags att laga middag



musslor i vitt vin, grädde och persilja med spagetti, mums!



Och en Lemoncurd-paj till efterrätt, ja jag tror faktiskt vi åt och pratade hela dagen!
♥ vi måste ses oftare!


Crème Ninon



Lite i maten, lite i kocken ;) En maträtt där bubbel ingår är ju inte så dumt!
Jag lagade en gammal klassiker á la Tore Wretman, nämligen Crème Ninon, den gröna ärtsoppan med champagne. Dock använde ju jag mousserat vin, lite efter plånbok får det ju vara.

Receptet är enkelt.

1 lök
1 buljongtärning
0.5 L vatten
4 dl gröna ärtor
grädde
mousserat vin
creme fraiche




Ljusinstallation vid Slussen

I söndagskväll var vi och tittade på en ljusinstallation vid Slussen, närmare bestämt på Stadsmuseets fasad. Installationen var bara över helgen och själva föreställningen var 15 min lång. I pauserna emellan kunde publiken sms:a meddelanden som dök upp som pratbubblor på fasaden, man kunde även gå framför en ljusprojektion så att man hamnde i husets fönster. Det var jättemycket folk men jag lyckades komma i absoluta mitten, längst fram hehe ^^ Med surroundljud var det en riktigt cool föreställning :)

Här en länk till projektet  - http://www.solarisfilm.se/iris/stockholms-stadsmuseum-byggs-om-%E2%80%93-med-ljus%E2%80%A8%E2%80%A8



Så här såg byggnaden ut normalt





Man fick bland annat se hur byggnaden har sett ut tidigare århundraden












Uppklippt







Kort och skönt!

Grått

 

Tittade ut genom fönstret på lördagmorgonen och vädret var inte alls vad jag väntat. De 12 plusgraderna med sol som smhi utlovat hade bytts ut mot en tjock grå massa med snålblåst och lite dugg. Vi som hade tänkt göra någon utflykt och kompensera för våra innesittande veckojobb, jag beklagade mig högljutt. Krille tittade också ut och sa "ja, det är grått, men vi har i alla fall varandra" och fortsatte sen plocka fram frukost. Jag kommer alltid beundra det där, att kunna säga fantastiskt fina saker som om de vore självklarheter. Själv skulle jag känna mig som en fånig romantiker och garanterat säga det med lite ironi, men han lyckas. Den planerade utgången på Kth:s tentapub med nasra och hennes vänner blev till en kväll med krille istället.

Fredagen är ung


På fredagar är alla lite sådär extra spralliga och glada, helgen ligger i luften. På kontoret var det dessutom afterwork som  LA-avdelningen ordnade. Jag hör ju inte riktigt dit då jag inte är anställd så var lite osäker då det hela kändes lite internt men jag blev inbjuden så tänkte att jag väl kunde gå och mingla lite :) Lunchrummet blev partylokal och med musik och bubbel blev det hela faktiskt riktigt trevligt! Som aktivitet skulle kontorets starkaste man och kvinna utses hade inbjudan mystiskt sagt och det visade sig att det blev en klassisk armbrytning! Herrarna verkade tycka det var jobbigare att behöva göra än damerna, de vred på sig och såg lite oroliga ut, kanske svårt att snacka bort att man förlorade på armbrytning? ;) Jag är ju knappast stark så kvalade mig inte så långt direkt, dock fanns det ju andra tjejer som inte heller var muskelpaket så jag klarade mig utan att skämmas för mycket ;) 

Efteråt blev det middag med Nasra på Vapiano :) Men guuuud så mycket folk! vi fick vänta 40 min innan vi fick ett bord, fredag kanske inte var den ultimata kvällen? Men maten är bra och prisvärd så vi väntade faktiskt, jag hade ju räknat med att få äta deras panna cotta med jordgubbar då går det ju inte att ändra sig! Vi är ganska bra på att sitta och prata så tiden gick utan allt för stora bekymmer ;)

När jag väl kom hem la jag mig i sängen och kollade på Project Runway på tv3 play på datorn. Jag vaknade när krille kom hem och stängde av datorn, minns inte att jag ens sett något av avsnittet innan jag somnade...


Aftonbak

Jag kände mig lite pysslig när jag kom hem så ställde mig och bakade lite. Är rätt skönt efter en dag med photoshopande att bara slippa tänka och få arbeta lite kreativt med händerna. Det blev en citronsockerkaka på mina fina ekoägg från haninge jag handlade igår. Sitter nu och dricker Monsieur Earl grey-te (lite rökigare och mer bergamottrik) och smakar på kakan i en paus mellan tvättstugeturerna. Tänker att jag sitter i ett brittiskt cottage i en sammetsfåtölj och klappar en fluffig katt ^^




Art break


Vandrade till bussen imorse och upptäckte reklampelare som inte hade reklam på sig utan
snarare...ja...konstnärliga bilder. Det stod inget om var det för förutom att det längst ner stod "Art break". Efter lite googlande hittade jag dock att detta var ett projekt som var en "innovativ konstpaus i det offentliga rummet". Det är tydligen kultunämnden tillsammans med företag som gör en satsning på kultursektorn och gör en andningspaus i all reklam man utsätts för i sin vardag. Det är tydligen inget nytt heller utan har gjorts i Sthlm förr och i andra städer i världen också. Jag har aldrig sett det förut men uppskattar det mycket även om konsten kanske inte är just min typ ;) tusen gånger bättre än reklam är det i alla fall! :)


Bra mat

Det blev att vi veckohandlade sent i söndagseftermiddag och hamnade då på Klippet. En butik som jag tycker är bra i övrigt men gud så ruskigt dåligt utbud de hade på ekologiska grönsaker!
Sista året är det något jag verkligen börjat tänka på, det här med vad som stoppas i mat hur produktionen påverkar miljön. Kanske har jag börjat läsa för mycket om det i och med Äkta Vara men nog tror jag att vi alla skulle må bättre om vi inte åt så mycket tillsatser. Därmed blev det lite kompletteringhandling idag på Kajsa Warg, det är ju en så mysig butik dessutom :) Är som en gammal lanthandel med mycket ekologiskt och närproducerat. Halmkorgar och mycket färskvaror upplagda gör handlandet till en liten upplevelse :)



Doft av grus och varm asfalt

Den rutiga vårkappan är nu uppe från källaren tillsammans med conversen. På vägen hem hörde jag koltrasten kvittra i solnedgången. Halsduken har blivit utbytt mot en mintgrön sjal med rosor och naglarna är nu i samma pigga färg.
Många av tankarna i livet kretsar nu kring vad som kommer bli livet, hur x-jobbet kommer arta sig, var jag kommer få jobb, om jag får jobb, var man kommer landa i den inte alltför snara framtiden... men så länge värmen och ljuset kommer så känns allting ändå bättre. Våren har en glädje i sig och ett hopp, ett löfte om det nya som kommer :)





Helg

Helg. Jag är fortfarande hostig efter flunsan och känner mig trött :/ I fredags somnade jag vid 22 i soffan och vaknade yrvaket för att upptäcka att klockan var 1 och den där filmen krille och jag skulle se hade han minsann sett ensam... men ibland är man ju lite trött ;)

Lördagen spenderade jag med Ellinor som kommit ner från Uppsala :) Vi spatserade runt söder och gick till fina matbutiker, kajsa warg, saltå kvarn och mysiga små kläd- och vintagebutiker. Tokigt vad mycket folk det är runt nytorget och "Sofo"! Tycker faktiskt det är rätt tråkigt att det blivit så himla inne med söder och alla de där kvarteren som alltid varit jättemysiga men som nu blivit överhajpade och övertagna av mediesverige och alla som önskar att de hörde dit :(

På kvällen var krille och jag hembjudna till mamma & tommy, mamma hade ju fyllt år! :) Middag, tårta och melodifestivalen, tyyypiskt trevligt! Första gången på länge som jag uppskattat mellon! nu var det ju faktiskt en ganska varierad blandning av artister ändå! kul!

Jag har tjyvstartat påsken litelite faktiskt också, till krilles förtret, då jag gav mamma chokladägg och köpte hem narcisser som jag pyntade med en kyckling. Men man kan ju inte hjälpa att man längar till våren! :)




För det är ju kvinnodagen och så


När Krille kom hem idag så gav han mig tulpaner, röda papegojtulpaner. För att våra blommor på bordet blommat ut och för att det ju är kvinnodagen och så... :)

Jag kan tyvärr inte påstå att jag egentligen vet vad kvinnodagen innebär eller varför den egentligen instiftades. Jag är inte den personen som normalt heller aktivt brukar diskutera feminism, kanske för att jag anser mig leva ett ganska jämställt liv och att Sverige ändå känns som ett ganska jämställt land?
Jag vet att många kan reta sig på aggressiva feminister som höjer rösten men kanske just för att jag inte är sån så uppskattar jag desto mer de som orkar ta den fighten. Ni har säkert läst henne tidigare men Hanna Hellquist som skriver krönikor för DN är den outröttlige feministen och jag rekommenderar att läsa hennes oputsade ärlighet: http://www.dn.se/blogg/pa-stan/skribent/hellquist/


Utdrag ur Hanna Hellquists krönika i DN den 27/1- 12.

Den genomsnittliga svenska kvinnan heter Maria Johansson, är 42 år och jobbar inom vården. Hon tjänar 23 300 kronor i månaden. Hon har två barn; en son som heter Simon och är 15 år och en dotter som heter Emma och är 12 år.

 

Maria är gift sedan 12 år tillbaka. Hennes man tjänar 32 000 kronor. Maria och hennes man bor i en villa som är taxerad till 1 326 000 kronor och de äger en silverfärgad Volvo av 1999 års modell. ”Om Maria får bestämma så kommer deras nästa bil att vara röd. Under året kör de 1 240 mil.”

 

Ovanstående fakta om medelsvensson finns att läsa i ”Statistisk årsbok för Sverige 2012” som kom ut förra veckan. I boken har statistiken för 2011 sammanställts och svart på vitt är det här otroligt jobbig och sorglig läsning, för alla. För mig är det naturligtvis tråkigt att läsa att Marias man, fortfarande 2011, FORTFARANDE tjänar nästan 9 000 kronor mer än sin hustru, och det är självklart riktigt störande läsning för dem som hävdar att feminismen egentligen inte behövs eftersom vi redan lever i ett jämställt samhälle. Det finns helt enkelt ingen som tycker att ”Statistisk årsbok för Sverige 2012” är en särskilt rolig bok.


Gamla kök











Nu kan detta tyckas väldigt yrkesnördigt men jag tänkte tipsa om en historisk arkitekturblogg som jag hittade genom att Arkitekturmuseet tipsade om den - http://www.ravjagarn.se/blogg/tag/arkitektur/

Han skriver om olika objekt från 1900-talets olika stilepoker och även om det bara är om hus så kan det vara riktigt intressant att läsa om, om inte annat kolla in bilder och läsa om gamla historier. Jag hittade även att han skrivit ett inlägg om gamla kök och om än de är små så är ju funkisköken jättefina tycker jag! Det finns något hemtrevligt och vackert över dem :)

Provskor

Jag hann knappt komma in till kontoret idag innan jag blev meddragen till butiken Provskor som öppnade för vårsäsongen idag kl.9. Provskor är tydligen en butik som har öppet 4ggr per år under 1 månad i taget och säljer skor som ett halvår tidigare varit provmodeller hos olika märken inför den kommande säsongen. De är alltså helt oanvända och har använts som visningsexemplar och Provskor säljer nu ut dem tilll allmänheten. Det finns bara 1 par av varje sko och alla tjejskor är i storlek 37 och alla killskor i storlek 41-42, små skor med andra ord. Men det är märkesskor, Replay, BjörnBorg, Tamaris m.m och här säljs de långt under butikspris. Ja, det var svårt att inte köpa något så jag satsade på sommarskor :)

Här är länken till butikens hemsida: http://www.provskor.se/
De har sin butik på Hornsbruksgatan 1, vid hornstull. Tips till alla med små fötter!



Ballerinor i svart mocka från Tamaris. Med rosett såklart ;)



Loafers i brunt skinn av ett märke som hette Emma, inget jag kände igen. Var lite osäker på dem först, är ju lite bohemiska. Men de var sjukt sköna på så det får bli promenadskor på sommarängarna!

Tekniska muséet

Idag var det från början tänkt att vi skulle till Centralbadet men med det avbokat visste vi inte riktigt vad vi skulle hitta på...Krille föreslog tekniska museét för att jag gillar museér och han gillar...ja tekniska grejer! Tydligen skulle de ha fått upp en ny utställning nu och ryktet gick att det där också fanns en radiobasstation från ericsson! Ja, ni hör, detta var ju tvunget att upplevas. Det var i alla fall mycket roligare än vad jag trodde! Det fanns mycket att pilla på och leka med, var minst 10 år sen jag var där :)

 

Krille & RBS:en :)


Oplanerad helg

Den här helgen blev lite hittepå då jag inte visste hur jag skulle må eller vad jag skulle orka. Tyvärr fick vi boka om Centralbadsbesöket och massagen jag fick där i julklapp av krille, man ska ju inte gå på sånt om man är sjuk...

Vi tog oss ut på promenad och lite ärenden i alla fall och det var riktigt skönt att få luft efter att ha varit inne i så många dagar!
På kvällen bjöd Krille mig på AG som är en uttalad köttrestaurang och är speciellt kända för sina hamburgare. Kändes liiiite skräckfilmsvarning när man skulle hitta ner i det gamla slakthuset, jag är inte så mycket för det där med stora hängande köttstycken :S
Vi tog oss sen vidare till Alexandra & Björn som bor några kvarter från oss för att spela spel och lite ofrivilligt se på melodifestival. Jag har inte följt mellon hittils men ska nog se finalen, det är ju en cirkus! Man kan ju se det med lite ironi och det blir riktigt underhållande ju ;)

Köttkylar

Ser simpel ut men grymt god!

Zingo, hade glömt hur gott det var...

AG:s bar vann gulddraken, verkar riktigt trevligt, kanske återkomma till


Piggnat på mig

Äntligen mår jag lite bättre! Fortfarande grovt förkyld och trött men nu är febern borta iaf :) Usch, jag har legat däckad i sängen hela veckan, allt har varit som en dimma, x-jobb vad är det ens? Jag är fortfarande seg och den här helgen är plötsligen ett tomt blad när det planerade ställts in för att jag är sjuk :( Vet att jag måste vila upp mig men är samtidigt rysligt trött på att vara i den här lägenheten.

Jag tog mig ut idag på en promenad runt kvarteret bara för att få luft och känna på våren som jag genom fönstret sett har kommit. Här uppe på berget blåser det alltid mycket så det var rätt kallt men allt sluttar samtidigt i söderläge så det är mäkta soligt också. Jag tog med mig kameran för att se om jag kunde hitta vårfåglar, de gömde sig dock men jag hittade andra vårtecken :)






RSS 2.0