Flunsan
Kalas
Tänkte ju dock visa några bilder ifrån i lördags då vi hade lite kalas här hemma för Krille, 10 personer ihoptryckta i "vardagsrummet", är nog max vad vi kan ta in ;)
födelsedagstulpaner
vi bakade egen tårtbotten, tyvärr så rasade den ihop något i mitten men det kan man ju lösa!
Munk-tårta sa krille men jag tyckte den blev riktigt fin ändå!
Typiskt en ingenjör att ha snaps i en provrörsflaska i fickan? ;P
en köttatande växt! betydligt roligare än snittblommor iaf ;)
Glad Niklas som gav krille walkytakies att ha när de åker skidor, jag kommer aldrig komma ifrån det där med skidåkandet verkar det som ;)
Och var var det för kryptisk present han fick av mig? Ja det gick ju inte att gissa men det var kanske inte meningen heller...
Han fick valfri föreställning på Soppteatern i vår som inofficiellt presentkort. Det är precis som det låter, man går dit och äter soppa&bröd och kaffe&kaka och ser samtidigt en teaterföreställning :)
Brunch på Berns
Nu är vi precis hemkomna från brunch på Berns asiatiska. Krille fyller ju år idag så vi tyckte detta kunde vara mysigt att prova på, vi gillar ju asiatisk mat båda två. Dock vad det ju Krille som bjöd mig men så blir det när en pluggar och den andra jobbar ;)
Salongerna var fulla av speglar, röda sammetsmöbler och guldstuckaturer, man kunde lika gärna ha varit på 1800-talet! Maten var bland den bästa jag testat som brunch, hög kvalité rakt igenom, rekommenderas! Var väldigt fin och romantisk miljö dessutom ^^
Enorma kristallkronor
Anemoner i accentfärg, snyggt!
Man måste testa lite av allt!
Dessertbordet var det bästa jag sett! Den som gillar sötsaker ska veta att man också bara kan gå hit och äta dessertbuffé och dricka te!
Krille gick in för att smaka det mesta
Medan jag höll mig till kolakakor och saker som vobblade
Stort grattis på födelsedagen!
Nu är vi här hemma i full fart med att baka tårta och snart blir det kalas!
Dan före dan...
Idag är det fredag och allt känns lite piggare! Det gäller ju att ”kill some darlings” antar jag och inse att man inte ska fastna i det man tänkt sig. Lyssna, ta in men fortfarande driva framåt, sån är planen, japp japp!
Vi har precis varit ute på en ”fredagsburgare”;) lunch på Texas Longhorn härom knuten alltså. Och om någon timme ska jag iväg för ytterligare ett av mina samtal, denna gång i Liljeholmen.
Men just nu vill jag mest ha helg faktiskt! Imorgon är det ju den 25e februari och både min kära mamma och Krille fyller år då! Ikväll ska vi således iväg på middag hos en av Krilles brorsor och imorgon kväll blir det party party i lilla ettan med hans gamla kompisar, mamma väntas med att fira någon helg. Imorrn står dessutom både tårtbak och brunch på Berns på menyn så den här jobbdagen får gärna snabba på sig lite ;)
Det är ju så svårt att hitta presenter! Så jag försökte så gott jag kunde att hitta på något kul, här är ledtrådarna som Krille också fick, är visserligen rätt omöjligt att gissa men ändå ;)
Rutigt Varmt och kulturellt!
Dagen då våren kom till stan
6 plusgrader och sol, den sista snön smälte sakta bort idag från innerstadens gator. På eftermiddagen hade va LA-fika med kardemummabullar från Fabrique. Det är tur att det funnits fina saker med den här dagen för exjobbsmässigt är denna dagen den första som jag faktiskt kännt mig förvirrad och lite ångestfull. Det där med handledning är ju inte bra alltså ;) I alla fall inte om man har en handledare som pratar om att orden man skriver "ska vara som lysrör i mörkret".
Det där med forskande alltså...jag skulle bara vilja säga - "jag vill ta examen såatteeeeeh....kan du inte säga vad du vill att jag ska göra så snabbare vi på det hela!
Oavsett så var jag ute och kollade in mitt torg som jag, fortfarande tror men vem vet, ska använda färgsättningsteori praktiskt på. Det var verkligen vår i luften, känns så himla skönt!
Solstrålarna torkade sakta upp staden
Nu orkar man stanna upp och se detaljer när man inte fryser så hemskt
Allt blir finare i vårljus!
Prunusen har knoppar!
I Tanto och Rålambshov var det dock isvattensjöar
snöfria tack och solskydden nere, goda tecken :)
Försök till räddning
Räddningsförsöket är istället av vår nyinköpta persilja. Efter en dag i köksfönstret var den helt uttorkad och var utom räddning. Det blev nödslakt på den och det som inte var krisptorrt åkte i middagsmaten. Tidigare har jag räddat en citronmeliss som en av våra gäster använde i efterrätten på nyår och med lite omsorg och blomstra-näring så är den idag riktigt stor! Vi får se hur det går med den skövlade persiljan....
Citronmellisen blomstrar!
Persiljan är då lite ledsnare...
Fettisdagen
Vissa startar tidigt med att äta dem men jag är inte sån, innan idag har jag endast ätit en halv semla och efter idag lär det inte bli mycket mer än ytterligare en halva heller. På själva semmeldagen dock, då ska man självklart äta semla!
Men om man nu ska välja ut 1, vilken bulle får då den äran? eller rättare sagt vilket konditori får äran att leverera bullen? Är man i Sthlm är det vanligt att vända sig till semmeltester, dessa finns det många av i flertalet dagstidningar. Vilket semla är då den bästa? Gulliga Tössebageriet på östermalm fick högsta poäng och korades som den bästa semlan!
Nu ligger ju Östermalm en bit bort om man är vid Hornstull och inte ens den bästa semlan kunde motivera omvägen hem. Så jag tittade på vad som fanns på Södermalm och fann då ett konditori som fått strålande kritik och deras semlor hade hyllats av semmelmannen dessutom. Gillar ni semlor ska ni definitiv kolla in hans blogg: http://semmelmannen.tumblr.com/ han äter 1 semla om dagen hela februari och skriver noggranna recensioner om dem.
Våra semlor i år kommer alltså från Pock - http://pock.nu/ som står för Per Olsson choklad och konditori och ligger undangömd på Heleneborgsgatan. Per olsson är förövrigt före detta chefskonditor på just Tössebageriet så han måste ju veta hur man gör kan man tycka. Jag har som sagt ingen större erfarenhet från semmelätande själv, men dessa var riktigt prima :)
Kanske är det husen som är mellan livet?
Idag har varit en lång dag av skrivande på exjobb och reflekterande kring vad landskapsarkitektur är. Rubriken ovan är ett citat från ett av mina samtal där vi diskuterade kring Jan Gehls tankar. Så såhär på en måndag kände jag att det behövs ett lite livsbejakande bildkollage, här är lite samlat ifrån mina inspirations-googlanden, jag brukar göra sådana när jag känner mig seg och trött på jobbandet. Temat är helt enkelt feel-good :)
Vårhandling i Farsta
långärmad tröja för mig som alltid fryser
Röda byxor! :D köpte mer neutrala också men blir så glad av de här
Himmelsblått, den nya färgen på mina naglar i veckan
Tydligen är det väldigt inne med fjäderörhängen i vår och jag har alltid tyckt de varit lite svåra...med kort hår dock tyckte jag att det blev mycket lättare, jag kände mig mindre indian ;)
Min kommande vårjacka! Rödorangerosa i 60-tals-skärning.
me like ^^
Hallonkola
Jag såg på facebook att Pärlans konfektyr, som är en alldeles bedårande liten kolafabrik/butik, hade kommit med en ny smak, friska hallon. Jag gillar verkligen Pärlans, speciellt med de söta askarna man får men de är ju rätt så dyra också. Så jag fick infallet att göra egna hallonkolor vilket jag hemma i Huddingeköket igår gjorde :)
Receptet hittade jag hos Norrmejeriers hemsida och är efter lite modifikation som följer:
1 paket frysta hallon (225 g)
1 vaniljstång
2 dl Vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Tina upp hallonen och passera dem genom en sil. Lägg hallonsåsen i en tjockbottnad kastrull. (hallonpurén som blir över är förövrigt också jättegod! ha den i yoghurt eller fil) Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka upp allt under omrörning, tar ca 40 min. Smeten ska upp till 125 C grader men då vi inte hade någon termometer körde jag på kulprovet och det funka fint det med!
Ta upp vaniljstången. Häll kolasmeten i en lagom stor form täckt med bakplåtspapper. Låt det svalna och ställ sedan in det i kylen så smeten blir fast. Skär sen med en vass kniv till fyrkantiga kolor. Slå in kolorna i smörpapper eller dylikt, jag använde vanligt bakplåtspapper
Ät! :)
Huddingefredag
Ikväll är krille och jag på middag hos våra mödrar på olika håll. Så jag är i Huddinge och ska imorgon ut med mamma och titta på vårkläder. Hennes brutna arm har läkt tillräckligt nu så hon kan jobba och ta sig ut :) Min Elle-tidning har kommit också så ligger och läser vårinspiration :)
Dumplingsdiss
Det blir att jag lunchar lite mer ute när jag är här på kontoret då de flesta andra gör det. Man vill ju inte bli lämnad ensam i lunchrummet riktigt och ibland kan det ju locka när man kanske själv har en oinspirerande matlåda. Jag har nog hittills bara hissat matställen så här kan jag dissa ett också! ;)
Vi var på Potstickers som är en dumplingskedja som öppnat på några ställen i sthlm, bland annat då i Hornstull. Dumplings är förövrigt ganska likt gyoza, fyllda degknyten men som i det här fallet är stekta på botten men i ångkokade ovanpå.
Potstickers var i alla fall överskattat, otroligt seg personal och väldigt ojämn kvalité. En lunch med 8 stycken dumplings kostade 88kr utan ris, tillbehör eller dryck. Många av mina kolleger klagade på att de inte ens blev mätta och det tog lång tid att få maten. Tydligen var ankfyllningen riktigt äcklig dessutom :( Jag tog nudelsoppan för samma pris som då också hade 3 dumplings i sig och det var nog höjdarkortet, den var faktiskt jättegott! Starkt, smakrikt och fläskdumplingsen med ingefära var goda :) Det hela kändes dock väldigt fryst och uppvärmt i micro så undrar om det inte var en hel del smakförstärkare i, hm hm hm... synd för jag gillar verkligen dumplings :(
Snart ska jag strax vidare till Ramböll på öppet hus, middag och mingel. Jo tack nu ska de fiskas bland de nyutexade ;) Ska bli riktigt spännande i alla fall att få se deras kontor och mingla lite. Få se vad de bjuder på till middag? Har hört att det ska finnas vin ;)
Det kommer antagligen inte vara så många larkare där direkt, snarare massor av ingenjörer ;) Jag har på mig min nya fågeltröja så jag kanske sticker ut som lite arty ;)
Jag hittade ingen bild på den men här är samma mönster fast som klänning. Är i princip samma fast utan kjolen då.
Gamla tider
Igår var jag på seminarium på skolan, alltså min första resa till Uppsala sen uppropet. Jag trodde när jag flyttade att det skulle kännas konstigt och lite sorgligt att komma tillbaka till lilla Uppis så jag är ganska glad att det faktiskt känns okej! Just nu känner jag mig väldigt klar med Uppsala och det känns väldigt skönt! Om några år tror jag ju dock att jag kommer bli betydligt mer tårögd de gånger jag kommer tillbaka till min gamla studentstad och går de gamla gränderna och ser alla nationer.
Det som känns konstigt nu i så fall är snarare att man ska lämna klassen, vännerna och vanan att alltid ha skolan. Man säger alltid att åren går så fort och ja de har väl gått fort på ett sätt men samtidigt känns det snarare som 10 år sen vi började. Allt var verkligen en annan tid, ett annat liv...
Vi pratade om det, att bara ett år sen känns så avlägset, när vi var ute med snö till knäna och beskar träd. Och för två år sen var vi i Rom, hur avlägset känns inte det? Jag var tvungen att titta på de bilderna när jag kom hem sen och gud va man har förändrats bara på 2 år, haha. På ett bra sätt dock ;)
Här är lite minnesbilder från Rom, vissa är mina och vissa är lånade från Sara och Mms Crêpe.
Vinprovning
Igår var vi på vinprovning med tema Vin & Smak. Krille hade fått ett upplevelse-presentkort i examenspresent av en av sina bröder så han valde att ta mig mig på det här :) Vi hade inte planerat att ta det just på alla hjärtans dag men man var tvungen att boka ganska långt i förväg och det blev en mysig bonus att just denna dag var ledig.
Så, i ett sirligt snöfall med kyrklockorna ringandes 19 letade vi oss fram i ett mörkt Gamla stan till Heliga Lekamens gränd. Vi tog oss ner genom en tung källardörr som jag aldrig skulle hittat om det inte varit för marschallerna. Vi kom ner i ett litet tegelvalv som vi fick berättat för oss tidigare hade varit en kolkällare och här började provningen som gick ut på hur man ska kombinera de 5 grundsmakerna med vinets olika toner.
Det var riktigt intressant att testa råvaror tillsammans med olika viner och lära sig lite om hur systembolaget tänker och vad de menar med sin terminologi. Dock var ju ganska många upptäckter kanske vad man inte ska kombinera och mycket smakade mer intressant än kanske gott ;) Men det var absolut lärorikt och man fick en lite större förståelse hur det fungerar när man ska välja vin till mat.
♥
Blue light yokohama
Igår var vi på söndagmiddag ute på Blue light yokohama! Vi brukar inte gå ut och käka på just söndagar direkt men denna restaurang har precis vunnit DNs Gulddrake i budgetklassen så den var lite svår att få bord på ;)Vi upptäckte när vi kom dit att det endast fanns 10 bord inne på restaurangen så det var ju inte så konstigt att det ofta var fullbokat heller.
Den ligger på Åsögatan mitt i hjärtat av Sofo och känns väldigt mycket som ett söder-inneställe, dock inte på ett dåligt sätt. Här ska man kunna "äta som en japan", alltså många smårätter som man beställer in tillsammans och delar på. Inga rätter är hela i sig utan man äter dem i blandad ordning samtidigt. Var jättekul att prova och kan rekommendera det om man vill testa att äta lite annorlunda. Minuset är att man endast får sitta i 1,5 h och att borden sitter väldigt tajt, säkert typiskt japanskt men lite väl nära om man är svensk och vill sitta och prata lite skit ;)
Förutom miso-soppan och riset så åt vi följande:
Ebi harusame salad - räk-och glasnudelsallad
Dagens sushi - kockens urval
Shake no saikyouyaki - Lax marinerad i söt miso och sake
Chicken tatsuta - Lätt friterad kyckling med citronsoja och rättika
Yuzu sherbet - Yuzu sorbet, av en asiatisk citrusfrukt
Bland måsar och målningar
Efter att vi mellanlandat hemma bar det av med 62an ner mot stan. Vid Kungsträdgården hoppade vi av och vårt mål var nationalmuséet. Vi stannde dock till vid Strömbron innan då vi hade gammalt bröd som blivit över sen Linas och som vi tänkte kunde komma till bättre användning än att slängas.
Jag gillar ju museum och krille trodde att han aldrig varit på nationalen så vi passade på att kila dit. De har en fin utställning nu om De fyra årstiderna där det var fokus på den svenska naturen och ljuset. Med ljudeffekter till dessutom var den supertrevlig. Speciellt vissa Bruno Liljefors klassiker som man sett på bild många gånger var kul att se på riktigt. Köpte hem ett litet kort med en Liljeforsmålning förställande små törnskateungar som satt på kvist, alldeles fluffiga var de :)
Länk till utställningen: http://www.nationalmuseum.se/sv/Utstallningar/Aktuella-utstallningar/De-fyra-arstiderna/
Vi åt faktiskt söndagmiddag ute också men bilder från det kommer imorgon!
Gylllene grodor en trött dag
Tänkte ju inte bara beklaga mig här utan också slänga iväg lite inspiration. Under mitt samtal igår togs Martha Schwartz upp mycket och här är ett gammalt projekt men som jag inte sett tidigare. Ett exempel på hur man kan jobba om man har installation som förutsättning. Denna gestaltning för en galleria-ingång i Atlanta stod endast uppe i ca 3 år. Grodorna är leksaksgrodor som sprayats med guldfärg
Sofia
Deras kontor var verkligen jättefint. Jag har varit i byggnaden förut hos Nyréns i samband med sommarjobb hos Huddinge kommun men här var det faktiskt lite snyggare inrett. Själva lokalerna är ett gammalt väveri och de stora fönstrena släpper in massor med ljus. Det är endast ytterväggarna som verkar stå kvar av den gamla byggnaden då insidan är helt omgjord med mycket glas och etager.
Under senare förmiddag när jag rörde mig till kontoret hade all frost försvunnit men det var kallt, klart och vackert och i min promenad mot skanstull gick jag över vitabergsparkens gamla kvarter.
På eftermiddagen var det riktigt finfika då Patrick, en byggnadsarkitekt, fyllde 50 år just på dagen. Det blev tårta och skumpa på eftermiddagen, inte illa!
När dagen sedan led blev det ett fantastiskt fint ljus över takåsarna, typiskt trevligt att ha ett kontor högt upp i ett glashus :)
Lugn i lunchrummet
Till lunch hade jag med mig hemmagjord pizza, vardagslyx :) Vi gjorde den igår kväll med egen deg. På hade vi salami, skogschampinjoner, körsbärstomater och mozzarella.
Ladurée öppnar i Stockholm
Ooo detta är ju en supermysig nyhet! - http://www.metro.se/stockholm/nu-kommer-fransk-favorit-till-sverige/EVHlbh!5wpMp2rlpls/
Jag gillar ladurée inte bara för deras macarons utan för helas deras koncept. Fantastiskt vackert inredda butiker och caféer, fina kartonger och fantasifulla bakverk. Här nedan är ett smygtaget foto från deras butik på Champs Elysée, man fick inte fota egentligen ;)
Superkilen, Köpenhamn
Holkar i Sjöstan
Berget i vinterljus
En trött liten söndag
Idag var alltså en liten trött söndag med kamerapillande och fika. Börjar upptäcka att jag skriver om mycket mat och fika i denna blogg, det var ju inte tänkt från början men det visar sig att jag visst fikar en del!
Vi begav oss till Gunnarsons, ett riktigt traditionellt fik med konditori och bageri. Klart en av Söders bästa!
Förutom våra mackor blev det varm dryck i den kyliga dagen. Jag tog Gunnarssons egna varma choklad med äkta vanilj. Trots att jag tog den ljusa smakade den verkligen tungt av choklad.
Krille tog té och jag upptäckte att det ju till och med var Kusmi-té! Visste inte ens att det fanns som pås-té!
Jag fick även tid att testa och läsa på om min nya kamera idag. Har kommit en bit in på manualen och har nu börjat fota :) Är mycket att lära sig om man manuellt vill kunna justera men jag börjar lära mig. Nedan följer lite testbilder på tulpanerna som fick fungera som stilleben. De är helt oredigerade.
Den funkar fint! :)
Med solen i ögonen
Ikväll blir det tjejkväll med vin hos gabriella och utgång men middag hinner jag med hemma med krille och hans kompis som kommer. Jag ordnade efterrätten ^^ Har ju så många söta muffinsformar som måste användas så blev Kladdkakemuffins med choklad och havssalt. Har inte smakat än men de blev riktigt fina! :)
I vår gula stad
I vår gula, och idag igensnöade stad, gick jag hem med en mysig handlingstur på vägen. Ni vet en tur när man handlar typiskt trevliga saker. Fil och mjölk ingick också i turen men främst en omväg via Hötorget.
Billiga Hötorgstulpaner som säljs ut innan stängningsdax av då än mer påträngande försäljare ;)
Julutförsäljning av choklad i hallarna, Årestrutar för 20-lappen styck.
Ett nytt oprövar vin, halvsött och med mycket frukt.
Och kvällens middag. Norrlandstacos som krille kallade det ;) Linas norrländska rullar bestående av köttfärs med fräst kålrot och lök, mandelpotatismos, lingon, gröna ärtor, romansallad och yoghurt. Allt ihoprullat i ett tunnbröd :)
Kamera och kemikalier
På kontoret håller de på att bygga om och utöka. De ska ta över ytterligare en halv våning och i samband med detta ska det byggas om samt att en intern trappa ska byggas mellan de tre planen. Att det springer byggjobbare och låter en del har man ju vant sig vid. De bygger ju om hela Hornstull för övrigt och det är flera gånger om dagen som det piper när de ska spränga och då hela huset faktiskt vibrerar. Men idag vet jag inte om de målade eller lackade i huset men det luktade så starkt av kemikalier att det inte gick att vara på mitt plan. Folk gick hem. Och jag också då.
Det här med att arbeta hemma är inte min grej det visste jag ju ;) gud va lätt man blir distraherad! jag har diskat, städat, gjort smoothies och till och med små lappar till teburkarna. Allt är ju mer intressant än att plöja litteratur, även om ämnet faktiskt ändå är kul! Hoppas verkligen det är som vanligt imorgon, jag behöver disciplin!
Och min kamera kom idag! ^^ Stort paket var det! Har bara kikat ner i lådan men ska alldeles strax packa upp den. Är en Canon Eos 550D, köpte även till väska och 8GB minneskort, så är redo att köra igång :)
En sån här är det:
http://www.canon.se/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_550D/
Jag har en vana att döpa mina saker, typ mobiler, cyklar mm. Något jag fått efter mina kära mor ;) Och detta bestäms av namnsdagen saken införskaffas så denna kamera blev en Ivar!
Dagens linas
Först en glad påminnelse om morgonen. Tack till gatumusikanten på röda linjen som inte spelade samma monotona ryska folkvisor som alla andra utan, på gitarr, spelade och sjöng Aux Champs Elysées :)
Dagens Linas vi lagade var veckans fiskrätt!
Ringla över olja. Tillsätt 2 msk vatten. Riv skalet från 1 citron över och pressa också ner dess saft.
Citronmassaker!
Gör ett paket av allt och in i ugnen 225C i ca 30 min.
Koka potatis!
Gör en sallad av gurka och romansallad.
Och när allt är klart har vi Linas Fiskknyten med fänkål, dill och citron med romansallad!
Ta da! :)